tirsdag den 23. oktober 2012

Hvorfor får man angst?

Fortrængte eller uforløste følelser giver angst

Bliver vi mennesker udsat for noget traumatisk i vores liv, kan vi ubevidst glemme episoden. Det betyder, at vi fortrænger hændelsen og følelserne bag den. Fx kan et barn opleve at være udsat for et overgreb, men som voksen husker hun intet om episoden, fordi den har været så forfærdentlig og meget følelsesmæssigt grænseoverskridende, at alle følelser er gemt langt væk.
 
Når man ikke kan mærke sine følelser og lukker dem ubevidst ude, gør man sig fremmed for den del af sig selv, som man ikke vil have med at gøre. Men følelserne forsvinder ikke og derfor rumsterer de stadig i vores hjerne og krop som noget ukendt og uforståeligt. Angsten vækkes af det ukendte og begynder at vokse i vores krop.
I psykoterapi kan de fortrængte følelser hentes frem og undersøges i et tempo, der er overkommeligt og ikke skræmmende. Ofte kan angsten forsvinde gradvist, når der arbejdes med den.

 

Forskning viser, at biokemi kan spille en rolle for, om man er disponeret for angstproblemer

Hjernens billioner af nerveceller (neuroner) kommunikerer konstant med hinanden via hjernens kemiske budbringere, neurotransmitterne. Nogle af dem regulerer humør, og det er dem, der påvirkes ved hjælp af de såkaldte ”lykkepiller.” Neurotransmitteren udløses fra en hjernecelle og forbinder sig med en modtager på en anden hjernecelle – men sommetider er cellen blokeret så forbindelsen afbrydes. Det medfører ubalance i hjernen, og det kan i visse tilfælde betyde angstsymptomer. Angstproblemer kan også provokeres af udefra kommende årsager, f.eks. post–traumatisk stress.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar