onsdag den 24. oktober 2012

Kronisk stress syndrom

Hvad er kronisk stress syndrom? 

Vi skelner mellem 2 former for stress; den kortvarige og den langvarige stress Den kortvarige er naturlig og den oplever vi, når vi skal til eksamen, jobsamtale, når vi er intense forelskede osv. Det er en stund, der stopper igen, så kroppen kan slappe af igen.
Den langvarige stress, som også kan kaldes kronisk stress syndrom, er en tilstand, hvor vi belaster vores krop og sind maksimalt uden af give kroppen ro og hvile. En person, der oplever langvarig stress vil ikke selv være opmærksom på problemet i starten, men derimod folk omkring en vil bemærke, at der sker humørsvingninger, har et overforbrug af falske stimulanser (cigaretter osv.) og snakker hurtigere i samtaler.

Adrenalin og kortisol

Når du er stresset frigiver kroppen store mængder af adrenalin og kortisol og de hormoner holder kroppen i kampberedskab. Disse to hormoner er gode, når vi fx skal til en jobsamtale og yde optimalt i en kortere tid. Udskiller kroppen adrenalin og kortisol i meget lange periode, kan vi ikke slappe af, sove, spise osv. og tilsidst lukker kroppen ned for både det psykiske og fysiske. Mange mennesker, der bliver syge af stress, oplever at deres fysiske tilstand bliver svækket, fx bliver lam i den ene arm, blind eller døv. Det er kroppen, der fortæller, at nu kan den ikke mere. Den har brug for hvile!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar